סיכום דיוקי הגייה בכל הגזרות
בסיכום זה נעבור על כל דיוקי ההגייה לבחינת הבגרות בלשון, ונעשה זאת בצורה מסודרת ותמציתית לפי גזרה. שימו לב שכל נושא דיוקי ההגייה מסתמך על שליטה של התלמיד בסימני הניקוד ובתנועות שהם יוצרים. אם אינכם בטוחים, הביטו בתרשים הבא ונסו ללמוד את סימני הניקוד והתנועות.
סיכום דיוקי הגייה בגזרת השלמים
בגזרת השלמים דיוקי ההגייה מתמקדים בשוואים ודגשים. ולכן, נגדיר כעת אותם.
דגש - ישפיע על צורת ההגיה של אותיות בג״ד כפ״ת. כשאותיות אלה בראש המילה תמיד יהיו עם דגש. האות כ״ף דגושה נשמעת כמו ק׳ (למשל כּפית), וכשאינה דגושה היא נשמעת כמו ח׳ (למשל מכתב)
שווא נע - תמיד מופיע בראש מילה ואחריו לא יבוא דגש באותיות בג״ד כפ״ת
שווא נח - יופיע רק בתוך המילה או בסופה אחרי תנועה קצרה (למשל חיריק או קובוץ) ואחריו חייב לבוא דגש באותיות בג״ד כפ״ת.
צפו בסרטון הסבר על דיוקי הגייה בגזרת השלמים
סיכום דיוקי הגייה בעיצורים הגרוניים
יש חמישה עיצורים גרוניים --> הא״ח ר״ע. (עיצורים = אותיות). עלינו לשים לב לשתי תופעות בקשורות בעיצורים גרוניים: הנמכת תנועה ותשלום דגש. צפו בסרטון הבא כדי ללמוד על תופעות אלה.
תשלום דגש הוא תופעה חשובה לבחינה, ויש לשים לב שרק העיצורים א׳ ו-ר׳ תמיד יוצרים תשלום דגש, ואילו ה-ח׳ לעולם אינו יוצר תשלום דגש. ה׳ ו-ע׳ ישתלמו רק בבניין פועל. לגבי הנמכת תנועה יש לשים לב לשינויים בבניין הופעל ובבניין נפעל.
סיכום דיוקי הגייה בגזרות חפ״נ וחפי״צ
הפעלים בגזרות אלה קצרים יותר מפעלים שלמים, עקב השמטה של אות שורש. תופעה זו יצרה עם הזמן הגייה שגויה של חלק מהפעלים, במיוחד בבניין הפעיל. צפו בסרטון ההסבר על דיוקי הגייה בגזרות חפ״נ וחפי״צ.
סיכום דיוקי הגייה בגזרת נפי״ו
גזרת נפי״ו נהגית בצורה שגויה בזמן עתיד לרוב. שימו לב כי יש לומר אני אִישַן ולא אֵשַן. מצד שני, יש לומר אני אֵרֵד ולא אִירֵד. יתכן שמכאן נובע הבלבול. צפו בסרטון הסבר קצר על דיוקי הגייה בגרת נפי״ו.
סיכום דיוקי הגייה בגזרות נעו״י וע״ע
גזרת נעו״י יוצאת דופן בדרך הגיית הפעלים בה משאר הגזרות. ההגייה השגויה הנפוצה ביותר היא הגיית פעלים מבניין הפעיל בתנועת A במקום תנועת E. בגזרת ע״ע יש שינויים כבדים בהגייה שיש להכיר פרטנית. צפו בסרטון הכנה לבגרות שעוסק בדיוקי הגייה בגזרת ע״ו (נעו״י) וע״ע.
סיכום דיוקי הגייה בגזרת נל״א ונל״יה
עקב הדמיון ביניהן, רבים מאיתנו נוטים לבטא פעלים מגזרת נל״א על דרך גזרת נלי״ה, אך זו טעות. בסרטון זה נעבור על צורות הגייה שגויות שעשויות להופיע בבחינה וכיצד לתקנן.